CLUB CONSERVADOR DE CARTES I JOCS

 

CUL

 

Es juga amb baralla espanyola de 48 cartes. Es reparteixen totes les cartes. Fins a 6 jugadors.

 

Valor de les cartes (de mÚs a menys): 2 d'ors, 2, 1, 12, 11... 7, 6, 5, 4 i 3.

 

Objectiu del joc: quedar-se sense cartes a la mÓ.

 

Categoria dels jugadors:

Ľ Rei

Ľ PrÝncep

Ľ 1r. neutre

Ľ 2n. neutre

Ľ Semi-cul

Ľ Cul

 

El primer jugador en quedar-se sense cartes serÓ rei, el segon prÝncep i aixÝ successivament, fins al darrer que serÓ cul.

Es jugaran tantes partides com es convingui a l'inici del joc.

El jugador en obrir la mÓ serÓ d'entrada el de la dreta del repartidor (per sorteig). Per a les segŘents partides repartirÓ les cartes el jugador a l'esquerra del rei i obrirÓ la mÓ el rei.

Es pot sortir de qualsevol carta, i a partir d'aquella s'haurÓ de jugar sempre una carta de valor superior, sense tenir en compte de quin pal.

A partir de la carta de sortida cada jugador seguint el sentit antihorari haurÓ de continuar jugant una carta que superi en valor a l'anterior, o passant el torn si no li Ús possible o desitja reservar-se.

Quan cap jugador supera la darrera carta jugada, aquestes es retiren i comenša una nova mÓ, iniciant-la el jugador que va jugar la darrera carta de la mÓ anterior.

A la segŘent partida, desprÚs de repartides les cartes, el jugador cul passarÓ obligat˛riament les seves dues millors cartes al rei, i aquest li passarÓ dues cartes qualsevol al cul. El jugador semi-cul passarÓ la seva millor carta al prÝncep, i aquest qualsevol carta al semi-cul. Els jugadors neutres no s'intercanvien cartes.

Si la mÓ s'inicia jugant-se una parella, tercet o quartet de cartes del mateix valor, aquesta haurÓ de seguir-se jugant amb parelles, tercets o quartets, segons esdevingui, excepte el 2 d'ors que es pot jugar en qualsevol moment, per ser una carta especial i la de mÚs valor.

En cas de partides de 5 jugadors, solament hi haurÓ un neutre; en partides de 4 jugadors no hi haurÓ neutres; en partides de 3 jugadors haurÓ rei, neutre i cul.

En partides de 5 jugadors, cadascun rebrÓ 9 cartes, excepte els 3 primers jugadors situats a la dreta del repartidor que en rebran 10.

 

(*) Agra´m la valuosa i decisiva aportaciˇ d'en Carles Salvadˇ i Farreras, per les seves explicacions, que han fet possible la confecciˇ del reglament d'aquest joc.